Θέρμανση και Αυτονομία

Τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του φυσικού αερίου, θα βελτιώνει τη διάταξη για την αυτονομία στη θέρμανση

θερμανση

Το νομοσχέδιο του φυσικού αερίου κατατίθεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, με την τροπολογία για την αυτονομία στη θέρμανση χωρίς αλλαγές από την αρχική που είχε τεθεί τον Οκτώβριο σε διαβούλευση, προκαλώντας τότε πολλές αντιδράσεις. Είναι αρκετά πιθανό, όμως, να κατατεθεί τροπολογία από βουλευτές με αλλαγές στη ρύθμιση της αυτονόμησης ως προς τη θέρμανση.

Σύμφωνα με την αρχική ρύθμιση, θα απαιτούνται 75 ημέρες (βλ. ανάλυση παρακάτω) για να μην απαιτείται συναίνεση από τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει αυτονομία στη θέρμανση, θα επιβαρύνεται και με συμμετοχή του στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό ως 25% (αντικίνητρο). Επίσης, δίνεται κίνητρο για αυτονόμηση διαμερισμάτων με χρήση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας, από την άλλη ωστόσο, υπήρχε και το αντικίνητρο. Το αντικίνητρο προκύπτει από το σκεπτικό, που αποδέχεται τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ότι η μαζική αυτονόμηση θέρμανσης σε μια πολυκατοικία θα οδηγούσε σε σημαντικές επιβαρύνσεις παγίων κεντρικής θέρμανσης σε όσους δε θα αυτονομηθούν.

Διαβάστε περισσότερα για τις Τιμές καυσίμων

Η προθεσμία που προβλέπει η αρχική ρύθμιση, είναι 30 ημερών για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας από το διαχειριστή με αίτημα ιδιοκτήτη διαμερίσματος για την αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανσης και αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας δεν εγκρίνει την αυτονόμηση και αντικατάσταση του καυστήρα, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που υπέβαλε το αίτημα έχει ακόμη 45 ημέρες για να εγκαταστήσει αυτόνομο λέβητα φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένη την εξάντληση όλης της προθεσμίας των 75 ημερών και την εκκρεμότητα στην ψήφιση του νομοσχεδίου, η νωρίτερη ημερομηνία για τις αυτονομήσεις θέρμανσης στις πολυκατοικίες είναι εντός Μαρτίου, συν μία δαπάνη έως 25% για τα πάγια κεντρικής θέρμανσης.

Leave a Comment